Maak een afspraak

Keuring Surinaams rijbewijs

Maak nu een afspraak

Rijden met rij-toestemmingsbewijs in Suriname

Gaat u naar Suriname en bent u tijdens uw verblijf voornemens een motorrijtuig te besturen, dan is daarvoor een geldig buitenlands nationaal- en een buitenlands internationaal rijbewijs vereist.

Dit staat in een wijziging in het Rijbesluit van de Republiek Suriname.

Bent u houder van een Surinaams rijbewijs en wilt u het verlengen?

Maak dan een keuringsafspraak bij Keuringarts.

Laden...

Gaat u voor het eerst naar Suriname?

Dan is het prettig om wat meer over dit land te weten voordat u vertrekt.

Suriname is het ideale land waar u op vakantie kunt gaan. Het is niet alleen een tropisch land, maar ze hebben Nederlands als moedertaal. Dat zal natuurlijk heel goed van pas komen. Suriname was sinds 1975 een kolonie van Nederland, dus het is geen mysterie waarom Suriname het enige land in Zuid-Amerika is waar Nederlands gesproken wordt.

Er zijn tal van plekken die u kunt bezoeken als u meer van de Surinaamse geschiedenis wilt weten of gewoon flink wilt genieten van alles dat Suriname te bieden heeft.

Zo kunt u het Presidentieel Paleis bezoeken en meteen doorwandelen naar de Synagoge en Moskee die vlak naast elkaar staan in hartje stad. Er zijn natuurlijk tal van tours waar u gebruik van kunt maken om deze plekjes en meer te bezoeken, zoals oude plantages, de mooie soelas in het binnenland of gewoon een leuk fietstochtje door de stad en andere steden.

Als het om eten gaat, dan is er keuze genoeg. Suriname is een multicultureel land waar diverse bevolkingsgroepen in harmonie leven en hun cultuur met elkaar delen. Dat betekent dus ook, dat er tal van gerechten zijn waar u ook mee van kunt genieten: roti, bami, pitjel, saoto, teloh, biryani, nasi, tacos, sate, noodles, tjauwmin… Er komt geen einde aan! U kunt dus volop genieten van alles wat de Surinaamse keuken te bieden heeft.

Over eten gesproken… Natuurlijk heeft u ook diverse fastfood restaurants zoals McDonalds en KFC en er zijn ook bekende restaurants in Suriname zoals Roopram waar u lekkere roti kunt eten. Zelf koken hoeft dus niet, maar als je wel van koken houdt dan kun je alles wat je nodig hebt wel bij een winkel in de buurt vinden.

Daarnaast zijn er ook diverse ressorten waar u heerlijk van het Surinaams zonnetje en gastvrijheid kunt genieten, waaronder Colakreek, White Beach, Overbridge en nog veel meer. Al deze plekken liggen buiten de stad en zijn ongeveer binnen 1 uur rijden te bereiken.

Wilt u zulke plekken liever zelf bereiken met de auto? Dan moet u hiervoor een Surinaams rijbewijs hebben. Hier volgt er wat informatie dat u kan helpen daarmee.

Rij-toestemmingsbewijs

Heeft u wel een buitenlands nationaal rijbewijs, maar geen buitenlands internationaal rijbewijs, dan heeft u voor het besturen van een motorrijtuig in Suriname, wel een bewijs voor rij-toestemming nodig.

Voor het verkrijgen van een rij-toestemmingsbewijs moet gaat u naar de afdeling Rijbewijzen op het Bureau Nieuwe Haven in Paramaribo.

Aanvraag rij-toestemmingsbewijs

oor het aanvragen van het rij toestemmingsbewijs heeft u het volgende nodig:

1. Het buitenlands nationaal rijbewijs.

Te weten het geldige buitenlands nationaal rijbewijs.

2. Het paspoort

In het paspoort staat dat u legaal in Suriname bent volgens het visum of verblijfsvergunning.

3. Het stortingsbewijs

Dit is het bewijs, dat u leges heeft gestort, die betaald moeten worden voor de aanvraag.

De storting doet u bij de Centrale Betaaldienst aan het Kerkplein no.1 (in het Postkantoorgebouw) of bij de Sub-betaaldienst aan de Mr. J. Lachmonstraat no.167 (in het gebouw van het Ministerie van Openbare Werken).

Geldig voor welke categorie motorrijtuig

Op het rij-toestemmingsbewijs staat op welke categorie motorrijtuig de toestemming van toepassing is.

Vertaling buitenlands nationaal als internationaal rijbewijs

Zijn de teksten van het buitenlands nationaal en het buitenlands internationaal rijbewijs niet in de Nederlandse- of Engelse taal opgesteld, dan moet een officiële instantie voor de vertaling zorgdragen.

Geldigheidsduur rij-toestemmingsbewijs

Het rij-toestemmingsbewijs geldt voor maximaal een jaar. Hierna kan het rij toestemmingsbewijs telkens voor een jaar worden verlengd. Verlenging van de toestemming hangt af van de geldigheidsduur van het buitenlands nationaal rijbewijs.

Is het buitenlands nationaal rijbewijs minder dan een jaar geldig dan wordt aan de hand daarvan het rij-toestemmingsbewijs verstrekt.

Bezitters van een Surinaams rijbewijs in Nederland

Bent u in het bezit van een Surinaams rijbewijs en woont u in Nederland dan kunt u zich als het gaat om rijbewijs aangelegenheden wenden tot het Consulaat-Generaal van de Republiek Suriname te Amsterdam.

U bent op het Consulaat-Generaal van de Republiek Suriname terecht voor het verlengen van uw rijbewijs, voor een duplicaat alsook voor een internationaal rijbewijs. Bezoek http://netherlands.consulate.gov.sr/ voor de nodige informatie. U kunt het hoofdmenu openen en zoeken Consulaire Zaken voor alle info.

Wat u hierbij nodig zult hebben zijn:

 • Aanvraagformulieren

Het aanvraagformulier moet u in twee (2) voud volledig invullen en ondertekenen. Dit formulier kunt u krijgen door het te downloaden of deze per brief op te vragen of u kunt het aanvraagformulier ook verkrijgen aan het loket van de afdeling Rijbewijzen.

 • Verlenging rijbewijs

Voor verlenging van uw rijbewijs dient u een duidelijke kopie van het rijbewijs te overleggen. U kunt twee (2) maanden voordat uw rijbewijs komt te vervallen, uw aanvraag voor verlenging al indienen.

 • Duplicaat rijbewijs

Heeft u een duplicaat van het rijbewijs nodig en is het rijbewijs als te zijn vermist opgegeven?

In dit geval dient u te overleggen:

*een kopie van het proces-verbaal over de vermissing van het rijbewijs met daarop de handtekening van de politiebeambte en een politiestempel

*een kopie van uw geldige legitimatiebewijs het kan zijn een identiteitskaart of een paspoort.

 • Internationaal rijbewijs

Voor het krijgen van een internationaal rijbewijs dient u een kopie van het geldig nationaal rijbewijs te overleggen.

Drie (3) recente goedgelijkende kleuren pasfoto’s op een witte achtergrond waarbij beide oren te zien moeten zijn zonder een hoofddeksel. De heren zonder oorbel.

 • Een origineel internationaal uittreksel

Dit origineel internationaal uittreksel mag niet ouder zijn dan een (1) maand. U kunt dit krijgen bij de gemeente waar u staat ingeschreven en moet zijn afgestempeld en ondertekend door de gemeenteambtenaar.

 • Een kopie van de echtscheidingsakte
 • Een kopie van de scheidingsakte is nodig als u al gescheiden bent, maar uw gehuwde naam nog voorkomt op het rijbewijs.
 • Een kopie van de overlijdensakte
 • Een kopie van de overlijdensakte moet u overleggen indien de gehuwde partner is overleden.

Verklaring CBR niet vereist

Een verklaring van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) is niet vereist voor aanvragen van een Surinaams rijbewijs.

Overmaking

Voldoet u aan de vereisten, dan wordt u gevraagd om het te voldoen bedrag, over te maken. U wordt nadrukkelijk erop gewezen op de aanwijzingen over het overmaken om onjuiste en dubbele overboekingen naar het bankrekeningnummer van het Consulaat van de Republiek Suriname tegen te gaan. 

Betaling per bank

U kunt via de bank betalen, maar dit kunt u doen pas nadat u heeft afgestemd en/of bevestiging heeft gekregen van de afdeling Rijbewijzen.

Betaling kunt u doen:

 • Bij de kassa van het Consulaat van de Republiek Suriname

Bij de kassa van het Consulaat van de Republiek Suriname. U mag contant betalen of u mag pinnen. Via creditcard is echter niet mogelijk.

 • Via de ABN-AMRO

Via de ABN-AMRO op bankrekeningnummer: IBAN-NL47 ABNA 0549316922 (tenzij anders aangegeven op deze pagina) ten name van het Consulaat van de Republiek Suriname in Amsterdam. U dient hierbij te vermelden de naam en voorletters van de persoon om wie het gaat en waarvoor het te storten bedrag is bestemd.

 • Storting vanuit het buitenland

Wilt u vanuit het buitenland storten, dan dient u de BIC-code=ABNANL2A en IBAN-code=NL 47 ABNA 0549316922 (tenzij anders aangegeven op deze pagina) aan de bank te doen toekomen. 

Uw aanvraag per post

Bij aanvraag per post kunt u een (1) week nadat u het heeft verstuurd, navraag doen bij de afdeling Rijbewijzen.

Behandeling van uw aanvraag

Uw aanvraag wordt doorgestuurd naar de betrokken instantie in Paramaribo. Na minimaal drie (3) maanden krijgt u een reactie op uw aanvraag.

Als uw aanvraag is goedgekeurd wordt het rijbewijs naar het Consulaat van de Republiek Suriname opgestuurd. U wordt schriftelijk hiervan op de hoogte gesteld waarna u wordt gevraagd om persoonlijk uw rijbewijs in ontvangst te nemen. 

Geldigheid Nederlands rijbewijs in Suriname

Na aankomst in Suriname mag u met uw Nederlands rijbewijs voor hoogstens veertien (14) dagen hierna nog met een motorrijtuig op de weg komen. Dus als u in Suriname bent en u wilt plaatsnemen achter het stuur, dient u behalve over uw Nederlands rijbewijs ook over het internationaal rijbewijs te beschikken.

U kunt ook de website van de politie bezoeken om meer te lezen over Surinaamse rijbewijzen. Ook als je een bromfiets wilt besturen kun je daar wezen om de nodige informatie. U kunt het hoofdmenu openen en zoeken naar de benodigde informatie. U kunt op alle website zijn wanneer ze voor het laatst bewerkt zijn, dus u weet dan dat alle informatie actueel is.

Bent u houder van een Surinaams rijbewijs en wilt u het verlengen?

Maak dan een keuringsafspraak bij Keuringarts.

Maak nu een afspraak onlineBel (085) 130 96 99

Keuringarts voert wekelijks keuringen uit in:

Brabant
Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Limburg
Noord Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid Holland

Onze keuringen

Bij Keuringarts kunt u terecht voor de goedkoopste keuringen, van rijbewijskeuringen vanaf 75 
jaar tot medische keuringen voor beroepschauffeurs.

Fit-to-fly-verklaring

Heeft een fit-to-fly keuring nodig om op reis te gaan?

Lees Meer >

Rijbewijskeuring vanaf 75 jaar

Behoud van uw rijbewijs is voor u belangrijk. Het biedt u flexibiliteit en onafhankelijkheid, u bent immers nog fit en vitaal.

Lees Meer >

Keuring groot rijbewijs C/D/E

Als men een rijbewijs C (vrachtauto) of D (autobus) heeft behaald of wilt verlengen dan is een medische keuring nodig.

Lees Meer >

Klein vaarbewijs keuring

Voor iedereen die een Klein Vaarbewijs heeft aangevraagd en één of meerdere vragen over de Gezondheidsverklaring met 'ja' heeft beantwoord.

Lees Meer >

Medische keuring rijbewijs

Is uw gezondheidstoestand gewijzigd? Als uw gezondheidstoestand is veranderd moet u medisch gekeurd worden, ook als uw rijbewijs nog geldig is.

Lees Meer >

Taxipas keuring

Voor Taxipaskeuringen kunt bij Keuringarts terecht voor een snelle, vlotte en professionele medische keuring.

Lees Meer >

Touringcarchauffeur (Medibus)

Voor de keuring Touringcarchaffeur kunt u bij Keuringarts terecht, maak nu uw keuringsafspraak hier.

Lees Meer >

Verlenging Surinaams rijbewijs

Gaat u naar Suriname en bent u van plan een motorvoertuig te besturen, dan is een geldig vreemdeling en een buitenlands internationaal rijbewijs vereist.

Lees Meer >

Preventief Medisch Onderzoek (PMO)

De belangrijkste factor in uw bedrijfsproces is uw medewerker. Een gezonde medewerker bepaalt uw resultaat.

Lees Meer >

KNAF Keuring

Deze keuring is bedoeld voor de EU/Nationale KNAF licentie en dus niet voldoende voor de Internationale KNAF licentie.

Lees Meer >

© 2022 Website ontworpen door Archon Media. Alle rechten voorbehouden.

chevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram